Potatis med gräddmos - Jesus matskola
Får ofta frågor om goda mat och dryck-recept för den sanne gourmanten. Tänkte därför ta tillfället i akt att tipsa om en väldigt god rätt med exceptionell eftersmak. En riktigt delikatess helt enkelt! Jag talar naturligtvis om fredagsspecialiten Potatis med gräddmos. En rätt för alla er som vill att matlagning både ska vara enkelt men också väldigt, väldigt gott.
Till detta behöver du
Potatis (helst skalad, men går även bra att köra potatisarna som de är men se till att tvätta väl innan kokning)
Vispad grädde (tjock)
Vatten
Smör
Mjölk
Socker
Dillkvist
Tillagning
Ta en kastrull och fyll den med vatten. Lägg ner potatisarna i kastrullen och koka på medelvärme. Går även bra att tillsätta diverse dillkvitar för somrig smak Koka i ca 30 minuter (känn med fingret om potatisen är mör och mosbar.). Se upp så att vattnet inte sprutar utanför kastrullen då det blir väldigt jobbigt att torka upp. Hämta därefter en klubba (hockeyklubba går alldeles utmärkt). Lyft kastrullen från plattan och häll ut vattnet. Betänk att spisen ska vara avstängd. Ta därefter klubban och slå hårt och systematiskt så att potatisarna blir möra och mosiga.
Vispa sedan ihop en skön gräddhög. Gå och hämta smör och mjölk och vispa ner tillsammans med grädden tills du upplever en tjock konsistens. Blir allra godast med mycket smör. Var vänlig och tillsätt lite socker för en mer söt och raffinerande smakupplvelse. Sedan är det bara till att dra ner grädden i moset och avnjuta en fantastisk middag. Går även bra att koka ett par potatisar att ha som tilltugg eller dopp i gräddmoset vid sidan om.
Bon apitit!
Till detta behöver du
Potatis (helst skalad, men går även bra att köra potatisarna som de är men se till att tvätta väl innan kokning)
Vispad grädde (tjock)
Vatten
Smör
Mjölk
Socker
Dillkvist
Tillagning
Ta en kastrull och fyll den med vatten. Lägg ner potatisarna i kastrullen och koka på medelvärme. Går även bra att tillsätta diverse dillkvitar för somrig smak Koka i ca 30 minuter (känn med fingret om potatisen är mör och mosbar.). Se upp så att vattnet inte sprutar utanför kastrullen då det blir väldigt jobbigt att torka upp. Hämta därefter en klubba (hockeyklubba går alldeles utmärkt). Lyft kastrullen från plattan och häll ut vattnet. Betänk att spisen ska vara avstängd. Ta därefter klubban och slå hårt och systematiskt så att potatisarna blir möra och mosiga.
Vispa sedan ihop en skön gräddhög. Gå och hämta smör och mjölk och vispa ner tillsammans med grädden tills du upplever en tjock konsistens. Blir allra godast med mycket smör. Var vänlig och tillsätt lite socker för en mer söt och raffinerande smakupplvelse. Sedan är det bara till att dra ner grädden i moset och avnjuta en fantastisk middag. Går även bra att koka ett par potatisar att ha som tilltugg eller dopp i gräddmoset vid sidan om.
Bon apitit!
Kommentarer
Trackback